Drones wijken voor de natuur Terug

27 Dec, 2016

 

MIDDELBURG - Een aanzienlijk deel van Zeeland gaat op slot voor drones. De vliegers zijn verbolgen over de maatregel, die stilletjes dreigt te worden ingevoerd.

"Het wordt ons steeds moeilijker gemaakt", zegt Jan-Willem Jansen van Zuidwest10, het Middelburgse bedrijf dat met drones luchtfoto's maakt. "Ik wil bijvoorbeeld de Campveerse Toren vanaf het water fotograferen. Of de schepen van Amels. Dat mag voortaan niet meer."


Boosdoener is staatssecretaris Martijn van Dam. Hij blijkt, zonder dat daar veel ruchtbaarheid aan is gegeven, vorige maand besluiten te hebben genomen over de toegankelijkheid van de waterrijke Natura 2000-gebieden in Zuidwest-Nederland: Veerse Meer, Ooster- en Westerschelde, Saeftinge, Grevelingen, Haringvliet en Hollands Diep. De besluiten zijn gepubliceerd in de Staatscourant. Bezwaren moeten uiterlijk deze week zijn ingediend.

"Dit komt als een onaangename verrassing", zegt Wiebe de Jager van website Dronewatch, die de ontwikkelingen op dronegebied nauwlettend volgt. Hij kwam pas onlangs achter de maatregelen. "Niemand had het gezien. Nu is er feitelijk geen regeling voor drones boven Natura 2000-gebieden", zegt De Jager. "En dat is maar goed ook, want het zijn enorme gebieden. Dat je broedende vogels niet mag verstoren, is voor iedereen duidelijk. Maar om dan meteen alles te verbieden, is veel te streng."

Niet alleen drones worden boven de Zeeuwse wateren aan banden gelegd, ook het vliegverkeer heeft te maken met verdere beperkingen. De gevolgen zijn te overzien, verzekert havenmeester Rob Gomersbach van Vliegveld Midden-Zeeland bij Arnemuiden. Het vliegveld tekent niettemin bezwaar aan.


De Aircraft Owners & Pilots Association (AOPA) is 'zeer ontstemd' over het feit dat zij niet gekend is in de maatregelen. De belangenbehartiger van de kleine luchtvaart bekijkt welke juridische mogelijkheden er zijn om de besluiten aan te vechten.

 

KLANT OF AANBIEDER WORDEN?


Zowel klanten als aanbieders van beeldmateriaal kunnen een account aanmaken (rechtsbovenin de website). Aanbieders gaan daarna naar 'aanbieders' in het hoofdmenu. Klanten kunnen gebruik maken van kortingen en krijgen support.